javni-apel-ne

Javni apel na zdravo jedro naše družbe – ČAS JE! Za aktivacijo razuma in poguma.

Tokrat bomo kratki in jedrnati, saj so nam vrabci na strehah že vse poletje čivkali, da je čas za aktivacijo vseh naših tim. človeških resursov in potencialov. Ne gre namreč več za strokovna ali politična vprašanja, kajti stroka in politika ali nimata odgovorov ali pa nimata dovoljšnega interesa zaradi pomanjkanja občutka odgovornosti za »dati vse od sebe«, da bi bilo bolje.

Gre torej za stanje, ki ga lahko reši le zdravo jedro družbe, ki se nahaja v vsakem okolju – strokovnem, stanovskem, poslovnem, prijateljskem, družinskem… Zdravo jedro družbe tvorijo ljudje, ki ločijo med dobrim in slabim, med prav in narobe. Ti ljudje so vsepovsod naokrog, med nami in okrog nas, prisotni so v vsakem okolju, družbenem in privatnem. Zanje je značilno, da ostajajo zvesti vrlinam človečnosti in humanim vrednotam, zato jih ni mogoče srečati nikjer tam, kjer se ne spoštujejo etična načela, družbena pravila in človekove pravice. In v teh ljudeh je naš potencial za rešitev naše družbe in države pred pričujočim propadanjem.

Na delo torej vsi, ki nam je mar za svojo osebno čast, ne pa za družbeni ugled. Časti namreč človeku ni mogoče vzeti, odreče se ji lahko le vsak sam zase in globoko v sebi. Medtem ko je v naši družbi ugled ljudi stalno na razprodaji, zato se že dolgo ni več vredno boriti zanj. Kajti za okrnitev človekovega ugleda je dovolj že ena sama pritlehna objava v medijih, širjenje zlonamernih govoric po socialnih omrežij, zaupno natolcevanje ob kavici ipd. Dovolj je že, da se zamenja oblast, pa lahko postaneš čez noč popoln ničvrednež. Zato vsi tisti, ki se še vedno trudijo obdržati nek družbeni ugled, zagotovo ne izbirajo prave poti. Ta pot je silno kratkovidna. Kaj ti to pomaga v družbi, razsuti v revščino, bolezen in brezpravje, kamor drvimo? Nič. Le zgrizeš se lahko od slabe vesti, da nisi pravočasno ravnal častno in to obžaluješ do konca svojega življenja. Da si gledal stran, ko se je uničevala prihodnost, ko so ljudje trpeli, ko so mučili otroke…

Zato končno zavihajmo rokave in recimo NE tej brezpravni režimski torturi, v kateri smo ljudje obravnavani že slabše kot živali.

Očetje in matere, pravnice in pravniki, zdravnice in zdravniki, laborantke in laboranti, novinarke in novinarji, znanstvenice in znanstveniki, raziskovalke in raziskovalci, ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji, vzgojiteljice in vzgojitelji, inšpektorice in inšpektorji, policajke in policaji, varnostnice in varnostniki, vojakinje in vojaki, delodajalke in delodajalci, obrtnice in obrtniki, sindikalistke in sindikalisti, uslužbenke in uslužbenci, delavke in delavci, umetnice in umetniki…, tega, da nam nekdo načrtno uničuje vse, kar smo ustvarjali in soustvarjali za nas in naše otroke, tega ne smemo dopuščati. Temu moramo vsi vedno in povsod reči NE in to takoj! Kajti trajalo bo tako dolgo, dokler bomo temu ali prikimavali ali pa se tiho izmikali.

Zato je, v dani situaciji, jasno in glasno reči NE, edina pravilna odločitev in edina prava pot in edina možna rešitev v korist vseh ljudi. Torej, od jutri dalje mi vsi:

  • NE bomo izvajali ali dopuščali ničesar proti človekovi svobodni volji,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali nobene diskriminacije ljudi,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali kršenja ustavnih pravic,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali kršenja človekovih in otrokovih pravic,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali kršenja državljanskih pravic,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali kršenja delavskih pravic,
  • NE bomo izvajali ali dopuščali kršenja pacientovih pravic,
  • Ne bomo izvajali in dopuščali ničesar, kar človeku otežuje življenje!

Pravico imamo reči NE. In NE je popoln odgovor. Že od jutri dalje lahko naše življenje in otroštvo naših otrok postaneta spet vredna človeka.

Gibanje Zdrava družba –  www.zdravadruzba.si  –  mismo@zdravadruzba.si

Delite naprej ...