eu-volitve-2024

EU VOLITVE – to nedeljo, 9. 6. 2024

Pozdrav vsem, povezanim v gZD

V Sloveniji je zadnja leta pred volitvami kar pogosto slišati, da volivke in volivci nimamo koga voliti, da smo se naveličali strankarskega fuzbala ter enih in istih obrazov, ki jih zanima službovanje v imenu ljudstva – tudi v primeru ti. evropskih volitev. Kajti naši dosedanji evropski poslanci in poslanke namreč niso med uglednejšimi v EU, vse doslej so dosegali le podpovprečne rezultate (vir: EU Matrix) in tudi v času ti. korona krize se niso zavzemali za ukrepe za zaščito naših ustavnih in človekovih pravic ter svoboščin.

Posledica tega so tudi vse pogostejši pristopi predvsem manjših oz. izven parlamentarnih političnih strank, ki na svoje kandidatne liste vabijo tudi nestrankarsko opredeljene državljanke in državljane, ki pri ljudeh uživajo večje zaupanje kot strankarske kandidatke in kandidati. V gibanju Zdrava družba bi si vsekakor želeli, da bi se začele na vsakih volitvah pojavljati predvsem v celoti nestrankarske liste. Razumemo pa tudi, da smo zaradi diskriminacijske volilne zakonodaje, ki nestrankarskim kandidatkam in kandidatom diktira mnogo večje število potrebnih podpisov volivk in volivcev, v nekakšnem prehodnem obdobju. Kajti v gibanju Zdrava družba smo na zadnjih državnozborskih volitvah s kandidaturo naše prve slovenske nestrankarske ljudske liste dodobra izkusili diskriminacijo slovenske volilne zakonodaje – ne le pred, ampak tudi po volitvah.

Zato se vedno več politično nevtralnih ter nezadovoljnih in razočaranih ljudi tudi sprašuje, ali naj se državljanke in državljani sploh še udeležujemo volitev. Ob upoštevanju, da volitve vendarle sodijo med neizpodbitne razvojne pridobitve demokratičnih družb in da naša neudeležba tudi ne doprinese ničesar od zaželenega, potem je najbrž naša udeležba na volitvah (še) smiselna. In kot kaže, morda tudi vedno bolj potrebna. Živimo namreč v času, ko smo primorani vsakodnevno politično oprezati, da nam ne bi režimski politikanti odvzeli osnovne družbene oziroma politične ter celo osnovne človekove pravice in svoboščine. To se je pričelo javno in množično dogajati v času ti. koronske krize in sedaj doživlja svoj vrh celo na mednarodni ravni. Pri čemer pa se nam, državljankam in državljanom, referendume glede mednarodnih sporazumov onemogoča, kar bo treba sedaj nujno spremeniti, saj režimske politike že dolgo več ne zastopajo interesov lastnega naroda oziroma prebivalstva Slovenije.

Na letošnjih kandidatnih listah je mogoče najti tudi potencialno perspektivne kandidatke oziroma kandidate, ki jih poznamo kot nestrankarske družbeno aktivne državljanke in državljane, poznane po svojem vztrajnem delovanju v korist ljudi. Vsaka somišljenica in somišljenik si tako lahko izbere kandidatko ali kandidata, za katerega meni, da ji/mu bomo najlažje predlagali ljudske usmeritve in obenem terjali odgovornost za naše »zastopanje«. Ob upoštevanju njihovih preteklih strokovnih oziroma kariernih izkušenj bodimo pozorni tudi na njihova javna in jasna sporočila, da niso zastopnice ali zastopniki interesov političnih strank, temveč vseh nas, slovenskega naroda. Osnovna želja in cilj državljank in državljanov Slovenije je nedvomno dostojno življenje v suvereni državi s spoštovanjem ustavnih pravic ter človekovih pravic in svoboščin! S preobrazbo naše države v zdravo družbo, kjer bo (končno) dobro za vse in ne zgolj za izbrane, kjer bo mogoče vzpostaviti trajno delovanje »od čLOVEka do sočLOVEka za čLOVEka«

V ekipi nestrankarskega in neodvisnega civilno-družbenega gibanja Zdrava družba vidimo tovrstno kandidatko v osebi, ki je vrednote zdrave družbe nestrankarsko ter jasno in glasno zastopala že na parlamentarnih volitvah leta 2022. S svojim dolgoletnim strokovnim in znanstvenim delovanjem je dosledno zastopala argumentirana stališča v korist razvoja bolj pravične družbe ter ob tem vedno in povsod prisluhnila tudi vsem morebiti drugače mislečim. Nikoli se ni ozirala na sistemske ovire, ampak je predano sledila svojemu namenu za pozitivne družbene spremembe. Javno se je izpostavljala tudi v okoliščinah, ko so se mnogi preračunljivo potuhnili. In kljub mnogim, ki poskušajo populistično zlorabiti ‘njene’ prebojne razvojne ideje, neomajno vztraja pri svoji začrtani poti družbenega delovanja v korist vseh ljudi. V EU parlamentu bi lahko nedvomno postala ena izmed prepoznavnih in vplivnih evropskih poslank.

Zato želimo kandidatki dr. Valeriji Korošec srečno in uspešno volilno nedeljo!

Lepo pozdravljeni.

Ekipa gZD

www.zdravadruzba.si

Delite naprej ...