neodzivnost-ministrstva-za-zdravje

Ignoranca pristojnih na Ministrstvu za zdravje

LJUBLJANA, 24. februar 2023 – V nestrankarskem in nesatelitskem civilno-družbenem gibanju Zdrava družba smo pred mesecem dni na Ministrstvo za zdravje – ministru dr. Loredanu Bešič in Vesni Kerstin Petrič, vodji Službe za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo – naslovili naš dopis »Komentar in opozorilo v zvezi z javno objavo »Odgovori na vprašanja civilne družb glede sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo«« https://www.zdravadruzba.si/komentar-in-opozorilo-v-zvezi-z-javno-objavo-odgovori-na-vprasanja-civilne-druzb-glede-sodelovanja-s-svetovno-zdravstveno-organizacijo/

Po preteku 30 dnevnega roka nismo prejeli še nikakršnega odgovora.  

Ne skrbi nas zgolj odsotnost kakršnegakoli odziva na jasno podano zahtevo, »da v okviru Evropske unije predlagate skupno odklonilno stališče EU oz. vseh članic EU do kakršnihkoli predlogov in dejanj, ki bi kadarkoli in kakorkoli posegali v spoštovanje človekovega dostojanstva, osnovnih ustavnih ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin«. Na netransparentnost potekajočih postopkov in očitno odsotnost sodelovanja z zainteresirano javnostjo kaže tudi popolno ignoriranje podanega predloga  gibanja Zdrava družba ministrstvu: 

»Obenem vas tudi seznanjamo, da imamo povezani v nestrankarsko civilno-družbeno gibanje Zdrava družba absolutni interes za sodelovanje v vseh postopkih, povezanih s spremembami in dopolnitvami IHR na nacionalni in mednarodni ravni.« 

Ob dejstvu, da v Kabinetu predsednika Vlade deluje »državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud« (https://www.gov.si/drzavni-organi/vladne-sluzbe/kabinet-predsednika-vlade/maksimiljana-polak/), je to milo rečeno nedopustno. 

Zakaj so navedeni predlogi obravnavani z molkom organa namesto s komunikacijo, tega v gZD ne vemo. Žal molčijo tudi vsi trije, ki so predmetno pismo prejeli v vednost: 

  • Predsednica RS, 
  • Predsednica Državnega zbora RS, 
  • Predsednik vlade RS. 

Ali Republika Slovenija po mnenju prejemnikov ni pravna država? Ali v Republiki Sloveniji po mnenju prejemnikov nismo vsi enaki pred zakonom? In ali v Republiki Sloveniji po mnenju prejemnikov ne vlada ljudstvo? 

Spomnimo, da je aktualni predsednik Vlade označil prvih sto dni vladanja kot začetek spoštljivega odnosa do državljank in državljanov? Upamo, da je imeli v mislih slovenske državljanke in državljane oz. vse državljanke in državljane! Mi namreč tega nikjer ne zaznavamo.

Ekipa gZD 

Delite naprej ...