javno-pismo-predsednik-drzave

Javno pismo predsedniku republike

Predsednikovanje pa tako

Zaradi pravkar potekajočih volilnih opravil za potrebe skorajšnjih predsedniških volitev se nam je zdelo, da se nima več smisla ukvarjati z odhajajočim predsednikom republike Borutom Pahorjem, sedaj pa seveda nikakor ne moremo spregledati njegovega nepričakovanega in spornega početja v preteklih dneh.

Predsednik republike Borut Pahor namreč kljub volilnim aktivnostim opravlja posle, ki presegajo ti. tekoče posle predsednika republike. Pa ne da bi mu gledali pri tem pod prste, a ne moremo mimo tega, da je poskrbel za nov zunanje-politični škandal in znova povsem po nepotrebnem ogrozil slovenske nacionalne interese. In to na svojem odhodu! Pahor seveda ni nek politično neizkušen in naiven politik, ki bi mu to spodletelo. To je storil premišljeno, opravil kot svojo nalogo, za katero pa se ne ve, kdo mu jo je dodelil. Ljudstvo Slovenije oz. njegove volivke in volivci že ne! Zdi se, kot da bi predsednik Pahor na ta način krčevito iskal mednarodno priložnost za svojo novo zaposlitev oziroma položaj, vendar predsednik republike svojega položaja nikoli ne sme zlorabljati za osebne interese. Zato od predsednika Pahorja sedaj zahtevamo, da se za svoje ravnanje opraviči tako, kot se v zunanji politiki to spodobi in poskrbi za zaščito nacionalnih interesov Republike Slovenije.

Konflikt v Ukrajini ni od danes, kar bi predsednika Pahorja lahko vzpodbudilo k tovrstnim slabo premišljenim dejanjem, pri čemer pa kot predsednik vnovič zamuja enkratno zgodovinsko priložnost, da bi s svojo predsedniško intervencijo pri obeh straneh zahteval konec oboroženih spopadov in ponudil svojo podporo diplomatskemu dialogu za končanje konflikta. Namesto tega pa izvaja neka sporna, tuja interesna navodila, ki so Republiko Slovenijo – po njeni nedopustni zgodovinski vlogi v ti. »koaliciji sramote« z napadom na Irak (ko za slednjega ni bilo ne mandata Varnostnega sveta Združenih narodov kaj šele kakršnih koli oprijemljivih dokazov o nuji po tovrstnem skrajnem in nečloveškem posegu) – vnovič pahnile v sramotno vlogo udrihanja zgolj po eni strani v konfliktu, sprenevedajoč se, da sta za konflikt vedno nujna (najmanj) dva. Pri čemer je beseda najmanj še kako pomenljiva prav v aktualnem ukrajinskem konfliktu.

Vedite, gospod predsednik Pahor, da ni v interesu ljudstva ustvarjati konfliktne odnose na Balkanu, kjer smo nedavno nazaj živeli složno povezani v bivši Jugoslaviji, kar se v Sloveniji še vedno močno odraža povsod okrog nas. Prav tako ni v našem interesu, da se ustvarjajo konfliktni odnosi v Evropi, kamor sodi tudi Rusija in ne le Ukrajina. Opredeljevati se do vojne Ukrajini na podlagi enostranskih informacij in cenzuriranja informacij druge strani je skrajno neodgovorno in zelo nevarno. Od kod vam pooblastila za takšna ravnanja? Zakaj se izvajajo v našem imenu mednarodne aktivnosti, zaradi katerih je naša država Slovenija označena kot neprijateljska država v slovanski Rusiji, sedaj bo pa še v Srbiji? Tega mi nočemo! A so to vrednote in cilji EU, v katero smo donedavna zaupali? In kako si sploh predrznete početi karkoli, kar bi lahko povzročilo kakršnokoli pomanjkanje osnovnih dobrin za naše prebivalstvo, s čemer se nas straši že nekaj časa. Spravite se na delo in ljudstvu zagotovite vse potrebno za srečno življenje – to je vaša dolžnost in dolžnost vseh naših predsednikov in predsednic!

S to vašo (upamo da poslednjo) sedanjo in tudi večletno ignoranco ste nas dodobra razjezili. Zamerimo vam namreč marsikaj, najbolj pa to, kako ste se na najvišji funkciji v državi potuhnili v času ti. korona krize, kako ste gledali stran, ko so po nepotrebnem umirali starostniki v DSO, ko so bili otroci in mladostniki po nepotrebnem prikrajšani za normalen razvoj in izobraževanje, ko so bili bolni po nepotrebnem prikrajšani za nujno zdravljenje in učinkovita zdravila, ko so nam bile diktatorsko odvzete ustavne pravice, kršene človekove pravice in še bi lahko naštevali. In kako tudi sedaj ne rečete nič, ko se je pričela v naši državi izvajati najhujša možna diskriminacija, ko slovenski vrtci popolnoma zdravim in nekužnim otrokom (če niso cepljeni), ne omogočajo vpisa v javne VV ustanove. In vse našteto se je pričelo dogajati v času vašega predsednikovanja!

Zahteva civilno-družbenega gibanja Zdrava družba, ki ni satelit nobene politične opcije ali ti. interesnih ozadij, ni odraz favoriziranja kateregakoli državnega voditelja ali katerekoli države, temveč izključno potreben poziv k politični streznitvi za potrebe nujne zaščite naših nacionalnih interesov Republike Slovenije. V kolikor predsednik republike in ostali nosilci najvišjih političnih funkcij v državi takšnih pozivov ne bodo upoštevali, bomo kot dejanski predstavniki civilne družbe primorani zastaviti stopnjevanje pritiska po zgledu ozaveščenih evropskih držav.

Ekipa gZD

Delite naprej ...