povezani-v-eu

Povezani v EU-koaliciji pozdravljamo, da nekatere države delijo javne in znanstvene skrbi

Predlog Evropske komisije o ponovni odobritvi licence za glifosat za 10 let se je danes znašel pred vnovično slepo ulico. Ni namreč dosegel želene kvalificirane večine predstavnikov držav članic v odboru za pritožbe. Države članice EU se tako že drugič v približno mesecu dni niso dogovorile, da bi potrdile podaljšanje rabe strupa glifosat. Gre za pomemben znak vse večje zaskrbljenosti Evrope glede nevarnosti, povezanih s široko uporabljanim pesticidom.

Ker ni kvalificirane večine za ponovno odobritev, je odgovornost za naslednje korake sedaj neposredno na ramenih Komisije. Komisija je sicer že napovedala svoje načrte za samostojno obnovitev dovoljenja za podaljšanje rabe glifosata. Ponovna odobritev glifosata pa bi kršila zakonodajo EU o pesticidih, po kateri bi morala biti zdravje in okolje na prvem mestu. V primeru dvoma pa bi se morali sklicevati na načelo previdnosti.

»Obžalujemo, da Komisija obrača hrbet neodvisni znanosti in skrbi državljanov ter načrtuje ponovno odobritev tega nevarnega herbicida za naslednjih 10 let. Obstajajo zaskrbljujoči dokazi, ki poudarjajo tveganje za nastanek raka, povezano z glifosatom, skupaj z neštetimi drugimi poročanimi škodljivimi učinki,« je povedala Angeliki Lysimachou, vodja znanosti in politike pri Pesticide Action Network Europe.

Nedavna anketa IPSOS, ki je zajela šest držav EU, kaže, da le 14 % državljanov podpira dolgotrajno uporabo glifosata. V popolnem nasprotju s tem sta skoraj dve tretjini (62 %) vprašanih naklonjeni prepovedi glifosata.

Ta teden je več kot 100 skupin civilne družbe poslalo odprto pismo predsednici Evropske komisije Von der Leyen in jo pozvalo k ukrepanju, iz Slovenije smo bili sopodpisniki gibanje Zdrava družba in Zveza biodinamikov Slovenije.

V Belgiji in na Nizozemskem je skoraj 300 znanstvenikov, vključno z več kot 100 univerzitetnimi profesorji, svoje ministre pozvalo, naj neodvisno znanost jemljejo resno.

Na stotine znanstvenih ugotovitev je v zadnjih letih poudarilo zaskrbljujoča in nesprejemljiva tveganja glifosata za zdravje ljudi in okolje. Ti segajo od raka, vplivov na mikrobiom in nevrotoksičnosti, do vplivov na biotsko raznovrstnost in zdravje tal.

Šele prejšnji mesec je nova študija objavila prelomne podatke o tem, kako so nizke ravni glifosatnih herbicidov – za katere se je prej domnevalo, da so varni – povzročile primere levkemije pri mladih podganah po izpostavljenosti v zgodnjem življenju. Študija, znana kot “Globalna študija glifosata”, je rezultat mednarodnega sodelovanja, ki vključuje več neodvisnih institucij, koordiniral pa jo je Inštitut Ramazzini v Italiji.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je v svojih sklepih ugotovila več podatkovnih vrzeli in težav, ki bi morale privesti do nepodaljšanja.

»Več držav članic je priznalo zaključke neodvisne znanosti: ta snov ne izpolnjuje varnostnih meril za ponovno odobritev v Evropi. Neodvisna znanost je jasna in Komisijo pozivamo, naj enkrat za vselej odstrani to nevarno snov z evropskega trga,« je dejal Gergely Simon, višji politični uradnik pri PAN Europe.

Ekipa gZD

Delite naprej ...