slovo-glifosat

Čas je za slovo od glifosata!

V nestrankarskem in ne-satelitskem civilno-družbenem gibanju Zdrava družba smo se že nekaj časa pripravljali na vložitev zakonodajnega predloga, s katerim bi končno in dokončno ustavili uporabo več kot očitno škodljivega strupa glifosat.

Začeli smo s spletno peticijo, v kateri smo poudarili ključne strokovne ugotovitve o škodljivih učinkih glifosata in zbrali preko 5.000 (elektronskih) podpisov, ki so bili za nas vzpodbuda, da se lotimo tudi priprave ljudskega zakonskega predloga za konec uporabe glifosata.

Pri tem ne predlagamo zgolj prepovedi uporabe glifosata – rezultati zadnje najobsežnejše znanstvene študije uglednega italijanskega instituta in mednarodne znanstvene ekipe o vplivu glifosata na naše zdravje so namreč šokantni (https://shorturl.at/dhmzH) – temveč predlagamo, da (sprva v Sloveniji in zatem še v celotni EU in povsod na svetu) prepovemo tudi prodajo in proizvodnjo glifosata. Slednje je za nas še kako pomembno, saj imamo v Sloveniji edino tovarno tega strupa v celotni EU, katere ameriški lastnik večino svoje proizvodnje proda (na plečih naše kolektivne odgovornosti) v … Afriko! Sicer pa na to problematiko že leta opozarja tudi naša ozaveščena stroka – povezava na pogovor z Antonom Komatom o škodljivosti glifosata: rb.gy/dijtxz

Predlog zakona pa je dostopen na: https://shorturl.at/jDQZ1

Zagotovo je zdaj ne le pravi, ampak skrajni čas, da se državljanke in državljani upremo takšnemu zastrupljanju našega okolja ter vode in hrane.

Vsi, ki imamo digitalni certifikat in možnost elektronskega podpisa, oddamo svoj podpis na povezavi: https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vloge/vloga.html?id=7225 In to je vse, saj jih bodo upravne enote same poslale na naš spodnji naslov.

Vsi ostali smo pa vljudno vabljeni, da osebno obiščemo katerokoli Upravno enoto v Sloveniji – te so za oddajo podpisov odprte celoten poslovni čas (torej tudi ob četrtkih in ne le ob uradnih urah), pri čemer je treba poleg natančnega vpisa vaših osebnih podatkov iz osebnega dokumenta in podpisa na obrazcu, ki ga brezplačno prejmete na UE označiti še:

c) predlog zakona;

 • šifra v kvadratnem okencu: 1041
 • vložitev predloga zakona: STOP glifosatu

Obrazec, ki ga fizično izpolnimo in podpišemo ter evidentiramo na upravni enoti, moramo v obliki originala sami poslati na naslov:

Društvo Zdrava družba
Bevkova 10, 1230 Domžale

Prevzemna mesta za overovljene podpise, da se izognete pošiljanju po pošti:

 • Gornja Radgona: Trgovina Bajka, Panonska 8
 • Krško: Cesta krških žrtev 53, Krško
 • Ljubljana: Blok Cafe, Zaloška cesta 171
 • Ljubljana: dogovor po telefonu 041 641 225
 • Nova Gorica: Trgovina Zale & Pepe (pritličje stavbe Eda), Delpinova ulica 18
 • Ptuj: Zasebni vrtec Vilinski gaj, Peršonova 1
 • Radovljica: Fama Računovodstvo, Triglavska 42
 • Semič: Mladica 40
 • Škofja Loka: Hitra prehrana FRENKIE pred Merkurjem, Grenc 54
 • Tržič: Grafika Plus, Deteljica 10

Rok za oddajo naših podpisov – potrebujemo jih vsaj 5.500 – že teče in se bo zaključil v prvih dneh januarja, ko pozornost večine ne bo namenjena podpisom in podobnim opravilom. Zato je čas ZDAJ!

Podpori predlogu zakona STOP glifosat in zbiranju podpisov so se pridružili:

logo-zeg

Zveza ekoloških gibanj Slovenije

logo-zveza-biodinamikov

Zveza biodinamikov Slovenije

PODPISOVANJE POMENI IZRAŽANJE NAŠE SKUPNE LJUDSKE VOLJE, KADAR POLITIKA ZATAJI.

ZATO VABLJENI V ČIM VEČJEM ŠTEVILU.

Ekipa gZD

Delite naprej ...