pismo-poslankam-in-poslancem-2

Drugo javno pismo poslankam in poslancem Državnega zbora RS

26. kimavec 2022

Spoštovane poslanke in poslanci!

Dne 19. 09. 2022 smo na vas naslovili naše prvo javno pismo, v katerem smo vas nagovorili glede vaših zakonskih pristojnosti v postopku predlaganja predsedniških kandidatur. Na vas smo apelirali, da ste predstavnice in predstavniki celotnega ljudstva in pri tem niste vezani na strankarska navodila, saj je vaš mandat predstavniški in da lahko tudi vi z vašimi podpisi (podpisi desetih poslank in poslancev) predlagate kandidatko ali kandidata za predsednico oziroma predsednika republike. Vljudno smo vam predlagali, »da z vašimi desetimi podpisi zagotovite kandidaturo kandidatk in kandidatov, ki kandidirajo na prošnjo ljudstva oz. civilno-družbenih gibanj – in brez vsake podpore političnih strank ali ozadij – ter jim tako zagotovite udeležbo v volilni kampanji.«

Temu našemu pismu, spoštovane poslanke in poslanci, na katerega se žal niste odzvali, je zatem v nedeljo 25. 09. 2022 sledilo še naše pismo predsedniku največje parlamentarne politične stranke.

https://www.zdravadruzba.si/javna-pobuda-vodilni-parlamentarni-politicni-stranki-svoboda/

V tem pismu smo se še dodatno sklicevali tudi na dogajanje v njegovi politični stranki v zvezi s predsedniškimi kandidaturami, razvidno iz javne izjave za medije z dne 15. 09. 2022 po kongresu politične stranke Svoboda, ki jo je podal njen predsednik:

»Dobil sem pooblastilo stranke, da se z vsemi neodvisnimi kandidati o naši podpori dogovorim v naslednjem tednu. In nato o tem obvestim svet in potem bomo glasovali,” je o izčrpni in plodni razpravi, kot jo je ocenil sam, povedal Golob.«

Predsedniku politične stranke g. Golobu smo opisali, kako smo ob tej njegovi izjavi v gibanju Zdrava družba pomislili, da gre za nekaj obetavno novega v naši družbi. In ves teden pričakovali njegovo povabilo našemu neodvisnemu predsedniškemu kandidatu Borisu Venetu. A se to, iz nam neznanih razlogov do danes še ni zgodilo.

Danes smo pa izjemno presenečeni in ogorčeni izvedeli, da je po obeh naših pismih, pismu poslankam in poslancem DZ in pismu g. Golobu kot predsedniku največje parlamentarne politične stranke, na Državno volilno komisijo vložil kandidaturo za predsednika republike g. Milan Brglez, in sicer z dvainštiridesetimi (42) podpisi poslank in poslancev!? Čeprav je ob podpori dveh političnih strank – stranke Socialni demokrati in stranke Gibanje Svoboda, kandidat potreboval za vložitev kandidature zgolj tri (3) podpise poslank in poslancev.

Vas je dvainštirideset (42) podpisanih poslank in poslancev od skupaj oseminštiridesetih (48) vedelo, da kandidat dveh političnih strank za vložitev kandidature NI potreboval vseh teh vaših podpisov? Ali morda menite, da so vse vaše volivke in volivci tudi podporniki stranke SD? Kaj bo sedaj storilo šest (6) vaših poslank in poslancev, ki takšne skupne kandidature niso podpisali? In čemu takšno nepotrebno izkoriščanje potenciala poslanskih podpisov za kandidature zgolj ene osebe? Smo morda (spet) dregnili nekam, kamor ne bi smeli? So se začela porajati vprašanja, na katera politikanti niso imeli odgovorov? In še bolj nenavadno, v čem je ti. politična levica videla ogrožanje lastnega obstoja ter uporabila metode, sicer bolj blizu ti. politični desnici? Ali poznate točne odgovore na ta vprašanja? Naši ostajajo namreč rezultat logičnih sklepanj oz. interpretacije javno dostopnih dejstev.

Zakonodajalec je takšno pristojnost vseh poslank in poslancev – strankarskih (levih, desnih, sredinskih) in nestrankarskih – predvidel za potrebe sodelovanja z ljudstvom, katerega predstavnice in predstavniki ste, ne pa za namene zlorabe s strani političnih strank. Kdor se tega zaveda, naj upošteva tudi to, da do roka vložitve predsedniških kandidatur (28. 9. 2022 do 24.00) ostaja še dovolj časa, da tiste poslanke in tisti poslanci, ki razumete pomen Ustave RS in vsebino njenega 82. člena z vidika vloge ljudstva in vašega predstavništva ljudstva, ne pa političnih strank, opravite to svojo vlogo. In podate slovenskim volivkam in volivcem jasno sporočilo ter dokaz vaše neodvisnosti, zrelosti in kompetentnosti. Predvsem pa sposobnosti samostojnega razmisleka in sledenja dobremu in pravičnemu, ki domujeta v srcu. Kajti zgolj takšne odločitve so tiste, ki so varne za vse in ki jih ljudstvo tudi upravičeno pričakuje: da se v naši družbi povrne dolžno spoštovanje volivk in volivcev, ki že leta in leta nedostojno strmo upada in izginja. Skrajni čas je.

In ponovno zaključujemo:

Civilno-družbeno nestrankarsko gibanje Zdrava družba vam predlaga, da, skladno z 11. členom Zakona o volitvah predsednika republike, z vašimi desetimi poslanskimi glasovi podprete oz. določite nestrankarskega, politično neomadeževanega predsedniškega kandidata Borisa Veneta, ki si je svojim poklicnim in civilno-družbenim delovanjem med ljudmi prislužil naziv Ljudski predsednik – www.ljudskipredsednik.si

Za vašo pripravljenost za podajo vaših 10 podpisov za določitev njegove kandidature se vam vnaprej zahvaljujemo. Prosimo vas, da nas najkasneje do 28. 9. 2022 do 12.00 seznanite z vašo odločitvijo na mismo@zdravadruzba.si, da bomo lahko pravočasno poskrbeli za vse potrebno za uspešno predlaganje te kandidature.

Lepo vas pozdravljamo!

Ekipa gZD, v imenu ljudstva

Delite naprej ...