golob-javna-pobuda

Javna pobuda vodilni parlamentarni politični stranki Svoboda  

Spoštovani g. Golob, predsednik politične stranke Svoboda!

Po vaših, nekaj več kot 100 dneh vladanja z vašo koalicijo počasi spoznavamo način vašega političnega delovanja. Pri tem se nam zdi zaskrbljujoče, da vaše uradne javne izjave ne pomenijo nujno tudi vaše kasnejše realizacije, ampak kasnejše reinterpretiranje povedanega oz. drugačno izvajanje predhodno predstavljenega. Zdi se, kot da bi govorili eno, počeli pa drugo?

S to pozornostjo smo budno spremljali tudi dogajanje v vaši politični stranki, ko naj bi vas vaši organi pooblastili, da zagotovite podporo vaše politične stranke neodvisnemu predsedniškemu kandidatu. Navajamo vašo javno izjavo za medije po kongresu vaše politične stranke dne 15.9.:

»Dobil sem pooblastilo stranke, da se z vsemi neodvisnimi kandidati o naši podpori dogovorim v naslednjem tednu. In nato o tem obvestim svet in potem bomo glasovali,” je o izčrpni in plodni razpravi, kot jo je ocenil sam, povedal Golob.«[1]

Ob tem smo v gibanju Zdrava družba pomislili, da gre za nekaj obetavno novega. In ves teden pričakovali vaše povabilo našemu neodvisnemu predsedniškemu kandidatu Borisu Venetu. Potem pa kot strela iz jasnega izvedeli, da bo vaša stranka na predsedniških volitvah podprla kandidata politične stranke SD, g. Brgleza? Kot mi razumemo rezultate parlamentarnih volitev, politična stranka Svoboda ni ‘zmagala’ z glasovi volivk in volivcev politične stranke Socialni demokrati oz. drugih parlamentarnih strank. Ampak predvsem z glasovi dotlej nestrankarsko opredeljenih volivk in volivcev ter morda tudi neparlamentarnih strank. Mi pa seveda ne mislimo, da je g. Brglez neodvisen kandidat!

Se nam samo zdi, kot da bi spet govorili eno, počeli pa drugo? Dejali ste, da se boste dogovarjali z vsemi neodvisnimi kandidati, a kolikor vemo, se niste z nikomer od dejansko neodvisnih kandidatov za predsednika republike. Zato od vas pričakujemo, da opravite, kar ste najavili. Da se z vsemi neodvisnimi predsedniškimi kandidati dogovorite za konkretno podporo vaše politične stranke njihovim kandidaturam. V politični stranki Svoboda imate namreč še do srede 28. oktobra 2022 čas, da dejansko podprete tudi vsaj enega ali več resnično neodvisnih kandidatov za predsednika republike, saj imate za to več kot dovolj poslank in poslancev v Državnem zboru. Kot določajo aktualni predpisi so namreč za kandidaturo g. Brgleza ob podpori politične stranke SD potrebni zgolj trije (3) poslanski podpisi. Vi pa imate zgolj v vaši politični stranki 41 poslank in poslancev, kar pomeni, da lahko z desetimi poslanskimi podpisi – ki jih potrebujejo nestrankarski kandidati za vložitev kandidature – podprete vsaj še tri (3), če ne štiri (4) neodvisne predsedniške kandidate. In s tem realizirate zakonsko pravico in dolžnost poslancev, da, ne le strankarskim, ampak tudi nestrankarskim predsedniškim kandidatom omogočajo kandidaturo na predsedniških volitvah.

Na podlagi navedenega vam predlagamo, da se z našim nedvomno neodvisnim predsedniškim kandidatom Borisom Venetom dogovorite za vašo podporo njegovi kandidaturi na prihajajočih predsedniških volitvah. Za te potrebe smo vam na voljo na zapredsednika@zdravadruzba.si.

V pričakovanju vašega pozitivnega odziva in realizacije naše pobude, skladne z javno predstavljenim pooblastilom vaše politične stranke, vas lepo pozdravljamo. 

Lepo pozdravljeni.

Ekipa gZD

[1] Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/na-sejah-organov-sd-in-gibanja-svoboda-zlasti-o-predsedniskih-kandidatih_2.html

Delite naprej ...