pokljuka-posvet-maj-2022

Na Pokljuki posvet gibanja Zdrava družba

LJUBLJANA, 23. maj 2022 – Konec tedna je na Pokljuki potekal povolilni posvet civilno-družbenega nestrankarskega gibanja Zdrava družba. Namen posveta sta bila analiza državnozborskih volitev in aktualizacija delovanja gibanja Zdrava družba – tako Kriznega načrta, objavljenega že januarja 2021, kot ključnih šest lokalnih razvojnih stebrov delovanja (s poudarkom na Oskrbovalnici – Posvojimo kmeta) – ter premisleka o udeležbi na jesenskih predsedniških in kasneje še lokalnih volitvah.

Pri analizi volitev so bili poudarjeni opazen ključen vpliv množičnih medijev na rezultat volitev, zaznana želja volivk in volivcev po spremembi, a ne tudi kakšni – ta namreč vsakomur pomeni nekaj drugega, pri čemer se je večina zadovoljila zgolj z menjavo vodstev tim. političnih polov, ne pa z zahtevo po dejanskem udejanjanju ključnih družbenih sprememb, ki jih po trdnem prepričanju gibanja Zdrava družba v Sloveniji nujno potrebujemo. Pomembna ugotovitev je tudi dejstvo, da vložena finančna sredstva ne prinesejo avtomatično želenega rezultata, saj so politične stranke z bistveno večjimi vložki finančnih sredstev v izdatno oglaševanje in medijsko pojavnost, po rezultatih Državne volilne komisije zaostali za gibanjem Zdrava družba. Navedeno kaže, da bi lahko bil ključ uspeha tudi v (drugačnih) pristopih in (drugačni) izvedbi volilne kampanje. Naša ključna ugotovitev pa je bila, da se med, na in po volitvah ni spremenilo nič – razen morda nas samih, in da prav vsi ključne naloge, povezane (še naprej) s kršenjem osnovnih človekovih pravic in svoboščin ter Ustave in omejevanjem suverenost Republike Slovenije, ostajajo.

Posebna pozornost je bila namenjena delovanju lokalnih koordinacij gibanja Zdrava družba, katerim se po volitvah pridružuje več kandidatk in kandidatov, ki doslej še niso bili aktivni v naših koordinacijah, kar pomeni ojačanje terenske navzočnosti gibanja Zdrava družba in širjenje našega delovanja in potrebnih razvojnih aktivnosti tam, kjer dejansko vsi živimo – to je lokalno.

Udeleženke in udeleženci posveta smo soglašali, da nestrankarsko civilno-družbeno gibanje Zdrava družba z lastno kandidatko ali kandidatom nastopi na predsedniških volitvah ter da se s kandidatkami in kandidati udeležimo predvsem lokalnih volitev s ciljem čim učinkovitejšega udejanjanja temeljnih načel in vrednot gibanja Zdrava družba kot spremembe, ki jo živimo. Navedeno bo predmet nadaljnjih odločitev koordinacij gZD.

ekipa gZD

Delite naprej ...